dimarts, 9 de desembre del 2014

Carme Gambín, membre del CEM, rep el Premi Romà Planas i Miró de memorials populars de la Roca del Vallès


Foto: aravalles.cat

Carme Gambín, companya i membre del Centre d’Estudis de Montmeló, ha rebut el Premi Romà Planas i Miró de memorials populars de la Roca del Vallès (17 ª edició) amb la seva obra Mirar enrere sense ira

Des del Centre d’Estudis de Montmeló ens alegrem moltíssim i volem felicitar-la per haver aconseguit aquest guardó que premia la seva obra i la trajectòria d’una vida dedicada a lluitar per uns ideals.


http://www.aravalles.cat/noticia/146644/carme-gambin-guanya-el-17e-premi-roma-planas-i-miro








dimecres, 26 de novembre del 2014

II Trobada d'Entitats d'Estudis del Vallès

Us presentem el tríptic de la trobada que es farà a Montmeló el proper 28 de febrer de 2015.

El títol genèric de la trobada és "El pas de la societat agrària a la societat industrial al Vallès"

El convidat que farà la conferència inaugural serà el doctor en història i professor titular de la Universitat de Barcelona, el senyor Jordi Planas Maresma i ens parlarà de 
"Les dinàmiques del canvi agrari des de finals del segle XIX al Vallès"

En el tríptic hi trobareu el programa amb els horaris i la llista de les Entitats d'Estudis del Vallès adherides a l'acte.

Hi estem tots convidats









dimecres, 10 de setembre del 2014

Presentació del Llibre "Aproximació a la història de Montmeló. Segles XVI i XVII"

El Centre d'Estudis de Montmeló i l'Ajuntament de Montmeló varen fer la presentació d'un nou volum de la sèrie “Aproximació a la història de Montmeló”, en aquest cas dedicat als segles XVI i XVII, dels autors Angel Piñero Valadés i Josep Umbert Serra.

L'acte es celebrà a les 19:30 del dia 5 de setembre de 2014, a la sala de la Concòrdia i va fer la presentació del llibre el Sr Xavier Pérez, director de l'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental (ACVO), el qual va assenyalar que hi ha pocs pobles al Vallès i potser a Catalunya que comptin amb aquests tipus de llibres tan exhaustius pel que fa a documentació local.

L'alcalde de Montmeló, el Sr Antoni Guil, va fer la presentació institucional, remarcant la voluntat de l'Ajuntament de Montmeló d'impulsar i donar total suport a aquests tipus de publicacions.

Us presentem algunes imatges d'aquesta presentació:

Alguns dels assistents esperant l'inici de l'acte  

Aspecte de la sala durant la presentació 

 Intervenció del Sr Xavier Pérez, director de l'ACVO

Els autors Josep Umbert Serra (a l'esquerra) i Ángel Piñero Valadés


Finalment inserim el targetó que vàrem utilitzar per anunciar l'acte:

dilluns, 16 de juny del 2014

Fira del Comerç, Artesans i Entitats de Montmeló

El passat dia 7 de juny de 2014 es va celebrar una nova edició del la Fira del Comerç, Artesans i Entitats de Montmeló, on el CEM hi va tenir un estand. Va ser un dia en que el sol va picar de valent.

Vàrem tenir ocasió d'entregar els darrers butlletins i llibres del CEM a les persones que ens visitaren, i també vàrem poder contactar amb persones que ens varen oferir la possibilitat de consultar documents particulars o fotografies antigues de Montmeló.

Donem les gràcies a tots els que mostraren el seu interès. A continuació us presentem algunes fotografies de la fira relacionades amb el nostre estand.












divendres, 4 d’abril del 2014

Jubilació de Teresina Altayó el 31 de març del 2014

Al saber molta gent que la Teresina i en Joan tancaven la Papereria Altayó per jubilació, quatre entitats (els Diables, el Ball de Gitanes, els Gegants i la Penya Blaugrana) conjuntament amb Argott Teatre van organitzar el diumenge 30 un comiat sorpresa. Moltes altres entitats van estar presents en aquest acte.

El Centre d'Estudis de Montmeló també hi va voler col·laborar atès que sempre han fet una bona tasca de difusió dels nostres butlletins i llibres, i així ho varem reflectir en un petit record que els hi varem preparar. Es tracta d'una fotografia sobre paper-ploma col·locada dins una caixeta verda. En la foto es veuen la Teresina i en Joan dins la seva botiga darrera de dues publicacions nostres.

Degut a la pluja, la trobada es va fer a la Sala Polivalent de La Torreta en lloc de davant de la seva botiga. Ells dos, després de fer un llarg recorregut en cotxe per tal que no sabessin on anaven a parar, van arribar a la sala amb el ulls tapats mentre tothom estava en silenci.



Els diables varen tocar els seus timbals de benvinguda, la colla del Ball de Gitanes i els Gegants varen ballar, mentre la Penya Blaugrana els va oferir unes entrades a la llotja del camp del Barça.
Força gent, que es portava el dinar, es van quedar a la mateixa sala, mentre d’altres varen anar a casa per tornar més tard. A la tarda es varen entregar els records de les entitats i varen ballar els veterans del Ball de Gitanes, que van demanar a la Teresina que també s'incorporés com antiga balladora.   



I aquí teniu la botiga de la Teresina, el mateix dia 30 de març.
En totes aquestes imatges tenim un tast de la trobada que s'inicià a la 1 del migdia (amb la trobada de la gent) i que s'allargà més enllà de les 5 de la tarda.

dijous, 27 de març del 2014

El Butlletí del CEM Número 3 en format PDF

Després de la publicació dels Butlletins número 1 i 2, ara posem a l'abast el butlletí número 3 en format PDF.

Només heu de "clickar" sobre l'enllaç adjunt per obtenir-lo:

https://www.dropbox.com/s/sbc41ouzzx0li61/CEM_Butlleti_3-Juliol%201999.pdf

Properament anirem publicant la resta de butlletins.

dimecres, 19 de febrer del 2014

Aproximació a la història de Montmeló. Segles X al XII (en format PDF)

Posem a l’abast de tots la versió digital del llibre del Centre d’Estudis de Montmeló “Aproximació a la història de Montmeló, segles X al XII” dels autors Amanç Fernàndez, Angel Piñero i Josep Umbert. Només heu de "clickar" sobre l'enllaç.

Aquest llibre es va presentar ara fa quasi 20 anys (exactament el 27 de juny de 1994).

D'esquerra a dreta: Josep Ma Salrach, Manel Ramal,
Amanç Fernàndez, Angel Piñero i Josep Umbert.

La presentació es va fer a la sala de sessions de l’Ajuntament, acompanyada de la conferència “Aspectes de la vida familiar a les masies medievals del Vallès” a càrrec del professor d’història medieval el Dr. Josep Ma Salrach, en la que, a part d’aspectes generals del Vallès, va fer esment de persones i masies de Montmeló.

Us presentem la seva ressenya:

Títol: APROXIMACIÓ A LA HISTÒRIA DE MONTMELÓ. 
                SEGLES X AL XII.
Autors: Amanç Fernàndez, Angel Piñero i Josep Umbert.
Edita: CENTRE D'ESTUDIS DE MONTMELÓ.
ISBN: 84-600-8919-3
Edició: 1a. edició. Montmeló, Juny 1994.
Extensió: 86 pàgines. 12 fotografies (4 en color, 8 en blanc 
                i negre), 1 plànol i 5 taules.
                Apèndix documental amb referències a 12 documents.

Síntesi del contingut:

    El llibre està subdividit en tres apartats. L'estudi del topònim Montmeló, un estudi de la documentació del poble dels segles X al XII i un apèndix documental.
    La primera part és una actualització d'un treball anterior (publicat a "Montmeló, Portaveu del Poble") sobre la toponímia del nom "Montmeló". Es presenten les interpretacions donades per altres autors anteriorment, des de Victor Balaguer fins a Moreu-Rey, passant per Joan Coromines. S'acaba l'apartat apuntant noves interpretacions i posant un interrogant sobre totes elles.
    La segona part, més extensa, s'endinsa ja dins la història de Montmeló. Primer planteja els orígens de la població, les seves vies de comunicació i la seva topografia.
    A continuació es descriuen el primers documents referents a Montmeló, els que es conserven a l'arxiu del Monestir de Sant Pere de les Puel·les i a l'arxiu de l'abadia de Montserrat pertanyents a Sant Benet de Bages.
   Els documents de Sant Pere fan referència a l'església de Santa Maria situada a Montmeló (Acta de Consagració de l'església del Monestir), a les rendes del monestir a Santa Maria de Montmeló (Memorial de Rendes) i a establiments i donacions, mentre que els documents de Sant Benet de Bages relacionen els senyors de Balsareny i de Besora amb propietats a Montmeló.
    Del segle XII es descriuen les lluites entre el monestir de Sant Pere i el bisbat de Barcelona per la possessió de l'església de Santa Maria de Montmeló.
    S'analitzen també vuit documents del "Speculum de propietats i alous" del monestir de Sant Pere, que donen peu a interpretar com podia ser el poble i, finalment, s'analitza un document important on s'hi descriuen les relacions feudals, la possessió de la terra i de la gent que hi vivia.
   La tercera part és un apèndix documental que conté la transcripció i traducció parcial o total de 12 documents esmentats en el text.

dilluns, 10 de febrer del 2014

Butlletins del CEM en format PDF

El CEM anirà publicant enllaços per tal de poder obtenir fitxers PDF de butlletins anteriors, els quals difícilment es poden trobar en format paper.

Comencem amb els Butlletins número 1 (setembre 1996) i el número 2 (maig 1997).

Només heu de "clickar" sobre l'enllaç corresponent per obtenir-los.

Butlletí número 1
https://www.dropbox.com/s/7c1ef4amvxd7pjm/CEM-Butlleti_1-Setembre%201996.pdf

Butlletí 1













Butlletí número 2
https://www.dropbox.com/s/r51lgcypzo9cddw/CEM-Butlleti%20num_2-maig%201997.pdf
Butlletí 2