dilluns, 31 d’octubre del 2011

El pont sobre la Riera

Ara que han començat les obres per refer el pont sobre la riera, ens proposem presentar de mica en mica una colla de fotografies del pont i la seva evolució.

Va començar a ser construït el 1957 i es va inaugurar el 9 de juliol de 1959 pel llavors president de la Diputació, Joaquim Buxó Dulce d'Abaigar (marquès de Castell-Florire, 1905-1979) i beneit per l’arquebisbe de Barcelona Gregorio Modrego Casaus (1890-1972), en presència de l’alcalde de Montmeló el Sr. Enric Turanzas Buixeda(?-1977), del secretari Joan Gas, de tota la corporació municipal i del rector Eduard Font (“mossèn Eduard”).

El pont té tres arcs de 30 metres de llum i una alçada sobre la llera del riu de 13,35 metres. L’amplada original de la carretera era de 7 metres, amb dues voreres de 0,75 metres cadascuna. La seva construcció va costar una mica més de 6 milions de pessetes.
9 de juliol de 1959, dia de la inauguració.
Foto cedida per M. Guasch
Fotografia de l’any 1979 aproximadament. (autor JU)

Fotografia de l’any 1983. (autor JU)


dijous, 13 d’octubre del 2011

divendres, 7 d’octubre del 2011

Entrevista a Ángel Piñero

Ángel Piñero lleva 30 años investigando la historia de Montmeló. Sobre ello, y sobre su vinculación con el Centro de Estudios de Montmeló, nos hablará durante los próximos 20 minutos.

Ir a descargar

dilluns, 5 de setembre del 2011

dimarts, 26 de juliol del 2011

Bibliografia CEM

AAVV (1996-2013) Butlletí del Centre d’Estudis de Montmeló [revista] n. de 1 a 7. Centre d'Estudis de Montmeló
Carrasco, MA.; Guasch M.; Umbert, J. (1995) L'Església de Santa Maria de Montmeló, 1050 anys. Centre d’Estudis de Montmeló.
Fernández, A.; Piñero, A.; Umbert, J. (1994) Aproximació a la història de Montmeló. Segles X al XII. Centre d’Estudis de Montmeló.
Fernández, A.; Piñero, A.; Umbert, J. (2001) Aproximació a la història de Montmeló. Segle XIII : la lluita per l'església. Centre d’Estudis de Montmeló. Guasch M.; Umbert, J. (2008) Montmeló : 115 anys d'imatges. Centre d’Estudis de Montmeló.
Guasch M.; Umbert, J. (2008) Montmeló : 115 anys d'imatges. Centre d’Estudis de Montmeló.
Piñero, A.; Umbert, J. (2000) Antonio Aymar y Puig. Inclou facsímil de: Parroquia de Montmeló : algunas noticias, de Antonio Aymar y Puig (1982); Tipografía Católica, Barcelona. Centre d’Estudis de Montmeló.
Piñero, A.; Umbert, J. (2003) De visuris apud Montem Molonem (Les visures a Montmeló): Documents del segle XVII. Centre d’Estudis de Montmeló.
Piñero, A.; Umbert, J. (2009) Aproximació a la història de Montmeló. Segles XIV i XV. Centre d’Estudis de Montmeló.

dijous, 21 de juliol del 2011

Entrevista a Carmen Gambín

En esta primera entrevista tenemos la ocasión de hablar con Carmen Gambín, recientemente incorporada a la Asociación, y una de las mujeres más activas del tejido social de Montmeló. Ir a descargar

dimarts, 12 de juliol del 2011

Articles

REVISTA EL MIRALL
Article: L’home que fotografiava la història
Autor: Josep Alarcón Losilla







REVISTA NOTES
Article: Desembocadura del Tenes (El Trench)
Autors: Ángel Piñero i Josep Umbert

Historia Resumida del Centre d'Estudis Montmeló


El Centre d’ Estudis de Montmeló (CEM) surge en 1993 como entidad asociativa y con personalidad jurídica propia, bajo el impulso del Ayuntamiento local y al amparo de la entonces vigente “Llei d’ Associacions”. Dentro de sus objetivos están la investigación reglada, el estudio y la divulgación del importante acervo documental existente en numerosos archivos, como son el Diocesano de Barcelona (ADB), el de la Corona de Aragón (ACA), el Capitular de Barcelona, el del Monasterio de San Pedro de las Puellas (AMSPP), el Archivo Histórico Municipal de Barcelona (AHMB), el Archivo General de Simancas (AGS), el Archivo General de Indias, la Biblioteca de Cataluña, la Biblioteca de la Universidad de Barcelona, la Biblioteca Nacional de Madrid, etc.
Al mismo tiempo figura también, como continuación de los objetivos reseñados en el párrafo anterior, el propósito de constituirse en plataforma potenciadora de múltiples iniciativas y en foro o lugar de debate sobre el pasado, presente y futuro de la localidad en cualquiera de sus aspectos, problemas y dimensiones.
En la creación y sostenimiento del Centro de Estudios no son ajenos los diferentes concejales de Cultura con sus colaboradores, quienes generalmente han contribuido al buen funcionamiento del CEM, y especialmente el presidente de esta entidad, el actual Alcalde de Montmeló, Ilustrísimo Sr. Don Antonio Guil.
No obstante la creación oficial del CEM, el interés por la historiografía de este pequeño municipio, tenía unos precedentes. El primero fue el opúculo de Antonio Aymar y Puig, titulado “PARROQUIA DE MONTMELÓ / ALGUNAS NOTICIAS, editado en la Tipografía Católica, calle del Pino nº 5 de Barcelona, el año 1892. Un segundo precedente fue la publicación, a cargo de Amancio Fernández Torregrosa en 1946, del “Breve resumen de la Historia de Montmeló”, con prólogo de Jaime Cabré y nota del entonces Alcalde, Antonio Planas Farrés.
Un tercer precedente de la historiografía “montmelonina”, es el producido en el entorno parroquial de la revista Pontant-Veu, siendo Rector de Santa María el Reverendo Ferrán Bueno Ferrer, quien no sólo promovió y alentó el esfuerzo investigativo, sino que se involucró  muy eficientemente en la tarea de las ediciones de los artículos. Siempre le reconoceremos su apoyo.
Fruto del trabajo realizado en estos años bajo los auspicios del CEM son las siguientes publicaciones: la edición de los cinco primeros números del Boletín (el nº 6 está en fase de preparación); Aproximación a la Historia de Montmeló. Siglos X al XII; Aproximación a la Historia de Montmeló siglo XIII; Aproximación a la Historia de Montmeló. Siglos XIV y XV (próxima la edición de Aproximación a la Historia de Montmeló. Siglos XVI al XX); se han publicado una reedición de la obra de Aymar, aquí citada, con nuestros comentarios y un libro sobre las comprobaciones del término municipal en siglos anteriores titulado De visuris apud Montem Molonem  (Les visures a Montmeló).
Forman parte de nuestro proyecto la reedición del libro sobre el templo parroquial con notables aportaciones, la edición de una monografía sobre la construcción del Ferrocarril en el siglo XIX, y un estudio en profundidad sobre la ermita de la Grúa.  

Qui som?


Tot i que ja fa temps que existim, obrim aquesta finestra al món per donar-nos a conèixer i transmetre la  importància que té per a nosaltres conèixer i saber estimar el nostre passat, la nostra història.
Una colla de generacions ens han precedit en aquest terreny on ens ha tocat néixer. Els nostres avantpassats, homes i dones desconeguts, han anat conformant el lent pas dels segles amb un tarannà específic i diferent d'altres indrets. El marc geogràfic, l'acció dels homes, els costums, l'economia, l'arquitectura i l'impacte exterior han anat configurant els trets concrets del nostre poble donant-li una imatge pròpia i que l’ha fet diferent a altres pobles. D’aquest conjunt de fets n’és testimoni la història.
Una de les poques anelles que ens uneix amb aquest passat, amb el nostre passat, són els vestigis documentals que ens han arribat fins a nosaltres i que ens permeten establir els vincles necessaris per a estudiar  i conèixer una mica millor d'on venim i qui som. Des del Centre d’Estudis ens agrada endinsar-nos i interpretar el més científicament possible aquests vestigis.
Us convidem a entrar, gaudir i animar-vos a participar d’aquesta apassionant experiència.