dimecres, 19 de febrer del 2014

Aproximació a la història de Montmeló. Segles X al XII (en format PDF)

Posem a l’abast de tots la versió digital del llibre del Centre d’Estudis de Montmeló “Aproximació a la història de Montmeló, segles X al XII” dels autors Amanç Fernàndez, Angel Piñero i Josep Umbert. Només heu de "clickar" sobre l'enllaç.

Aquest llibre es va presentar ara fa quasi 20 anys (exactament el 27 de juny de 1994).

D'esquerra a dreta: Josep Ma Salrach, Manel Ramal,
Amanç Fernàndez, Angel Piñero i Josep Umbert.

La presentació es va fer a la sala de sessions de l’Ajuntament, acompanyada de la conferència “Aspectes de la vida familiar a les masies medievals del Vallès” a càrrec del professor d’història medieval el Dr. Josep Ma Salrach, en la que, a part d’aspectes generals del Vallès, va fer esment de persones i masies de Montmeló.

Us presentem la seva ressenya:

Títol: APROXIMACIÓ A LA HISTÒRIA DE MONTMELÓ. 
                SEGLES X AL XII.
Autors: Amanç Fernàndez, Angel Piñero i Josep Umbert.
Edita: CENTRE D'ESTUDIS DE MONTMELÓ.
ISBN: 84-600-8919-3
Edició: 1a. edició. Montmeló, Juny 1994.
Extensió: 86 pàgines. 12 fotografies (4 en color, 8 en blanc 
                i negre), 1 plànol i 5 taules.
                Apèndix documental amb referències a 12 documents.

Síntesi del contingut:

    El llibre està subdividit en tres apartats. L'estudi del topònim Montmeló, un estudi de la documentació del poble dels segles X al XII i un apèndix documental.
    La primera part és una actualització d'un treball anterior (publicat a "Montmeló, Portaveu del Poble") sobre la toponímia del nom "Montmeló". Es presenten les interpretacions donades per altres autors anteriorment, des de Victor Balaguer fins a Moreu-Rey, passant per Joan Coromines. S'acaba l'apartat apuntant noves interpretacions i posant un interrogant sobre totes elles.
    La segona part, més extensa, s'endinsa ja dins la història de Montmeló. Primer planteja els orígens de la població, les seves vies de comunicació i la seva topografia.
    A continuació es descriuen el primers documents referents a Montmeló, els que es conserven a l'arxiu del Monestir de Sant Pere de les Puel·les i a l'arxiu de l'abadia de Montserrat pertanyents a Sant Benet de Bages.
   Els documents de Sant Pere fan referència a l'església de Santa Maria situada a Montmeló (Acta de Consagració de l'església del Monestir), a les rendes del monestir a Santa Maria de Montmeló (Memorial de Rendes) i a establiments i donacions, mentre que els documents de Sant Benet de Bages relacionen els senyors de Balsareny i de Besora amb propietats a Montmeló.
    Del segle XII es descriuen les lluites entre el monestir de Sant Pere i el bisbat de Barcelona per la possessió de l'església de Santa Maria de Montmeló.
    S'analitzen també vuit documents del "Speculum de propietats i alous" del monestir de Sant Pere, que donen peu a interpretar com podia ser el poble i, finalment, s'analitza un document important on s'hi descriuen les relacions feudals, la possessió de la terra i de la gent que hi vivia.
   La tercera part és un apèndix documental que conté la transcripció i traducció parcial o total de 12 documents esmentats en el text.